17 januari 2013Btw-chaos in Duitsland

De Duitse Algemene Rekenkamer is na een uitgebreid onderzoek tot de vernietigende conclusie gekomen dat de btw-heffing in Duitsland een puinhoop is. Het systeem is fraudegevoelig, ongehoord bureaucratisch en bovendien in strijd met het geldende EU-recht. Door de chaos loopt de overheid miljarden aan inkomsten mis. Dit meldt de Süddeutsche Zeitung, die de hand heeft weten te leggen op het rapport van de rekenkamer. 

President van de rekenkamer Dieter Engels geeft aan dat geen enkele hervorming van het btw-systeem door de Duitse regering tot een goed einde is gebracht. Zo zijn aanbevelingen van de rekenkamer niet opgevolgd, zaken niet afgemaakt en is de voor de hervorming ingestelde commissie slechts eenmaal bijeen geweest. 

Een van de grootste problemen is de verdeling van producten tussen het hoge en lage btw-tarief. In Duitsland is dit geregeld via een 140 pagina’s tellende lijst. “Deze lijst drijft slechts op willekeur”, aldus Engels. Momenteel zijn babyluiers op grond van de lijst bijvoorbeeld belast tegen het hoge tarief, terwijl voor vogel- en kattenvoer het verlaagde tarief geldt. Engels roept het Ministerie van Financiën dan ook op de lijst grondig te herzien. 

Bronnen: nu.nl en süddeutsche.de

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op