13 mei 2019Bemiddeling bij totstandkoming arbeidsovereenkomst volleybalspeelsters belast in land waar arbeid wordt verricht

Feiten

Een sportmakelaar is een van de firmanten van een vof. Een van de activiteiten van de vof bestaat uit het verrichten van werkzaamheden in het kader van sportmanagement. De vof bemiddelt namelijk, via een sportmakelaar, tussen volleybalsters en buitenlandse volleybalclubs. De vof berekent op de facturen echter geen btw. Op twee facturen aan Turkse clubs was geen btw vermeld en op de twee andere facturen (aan een Franse en een Italiaanse club) stond ‘btw verlegd’. Naar aanleiding van een boekenonderzoek is door de inspecteur een naheffingsaanslag opgelegd aan de vof. Volgens de inspecteur had de vof op zijn facturen aan de clubs btw moeten vermelden, omdat de plaats van dienst Nederland was aangezien de vof als dienstverrichter in Nederland was gevestigd. De vof is echter van mening dat de buitenlandse clubs als opdrachtgever moeten worden aangemerkt, zodat de plaats van dienst niet in Nederland is en geen Nederlandse btw verschuldigd is.

Hof

Hof Arnhem-Leeuwarden heeft geoordeeld dat de plaats van diensten niet in Nederland is gelegen, maar in het buitenland. De prestaties van de sportmakelaar zijn aan te duiden als bemiddeling bij het totstandkoming van een arbeidsovereenkomst tussen volleybalsters en buitenlandse volleybalclubs. De sportmakelaar handelt op naam en voor rekening van een ander. Het hof stelt dat het genot of gebruik van de bemiddelingsdiensten van de sportmakelaar in het land ligt waar de volleybalsters gaat werken en dat daarom voor de plaats van heffing moet worden aangesloten bij de plaats waar de arbeid op grond van de arbeidsovereenkomst wordt verricht. Voor de plaatsbepaling van de bemiddelingsdiensten is niet van belang wie de afnemer van de diensten is volgens het hof.

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op