23 juli 2018Autoriteit Persoonsgegevens: stop met gebruik BSN in btw-nummer

Recent is bij de Belastingdienst een onderzoek uitgevoerd door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) naar een alternatief voor het gebruik van het burgerservicenummer (BSN) in het btw-identificatienummer. Staatssecretaris Snel van Financiën heeft de Tweede Kamer onlangs geïnformeerd over de uitkomsten van dit onderzoek.

Zzp’ers die een btw-nummer aanvragen, ontvangen een nummer met daarin hun BSN. Over deze praktijk zijn Kamervragen gesteld en naar aanleiding daarvan is een onderzoek uitgevoerd door de AP. In een brief aan de Tweede Kamer laat de staatssecretaris weten dat het gebruik van het BSN in het btw-nummer volgens het AP geen wettelijke grondslag heeft. Het BSN is een vertrouwelijk nummer, dat bedoeld is voor de communicatie tussen overheid en burger. Daarom is het niet geschikt om gebruikt te worden in het btw-nummer, dat (ook) in het zakelijk verkeer gebruikt wordt en daarom veelvuldig openbaar gemaakt wordt. Het gebruik van het BSN in het btw-nummer is niet noodzakelijk, zo constateerde het AP. De Belastingdienst kan immers ook een ander nummer kiezen, dat niet gebaseerd is op het BSN.

In zijn brief aan de Kamer geeft Snel aan het volmondig eens te zijn met de conclusies van de AP. Tegelijkertijd geeft hij aan dat de technische omzetting naar een bruikbaar alternatief uitermate complex is. De staatssecretaris noemt de ‘conversieservice’ een bruikbaar alternatief: ondernemers krijgen dan een nieuw btw-nummer voor extern gebruik, maar blijven in de communicatie met de Belastingdienst hun btw-nummer met BSN gebruiken. De uitwerking van een nieuw systeem zal echter veel tijd in beslag nemen en niet voor 1 januari 2019, de eerder toegezegde datum, klaar zijn. Vanaf september 2018 zal een commissie van deskundigen aan de slag gaan met de uitwerking van de ‘conversieservice’, zodat staatssecretaris Snel de Kamer vóór eind 2018 kan informeren over de vervolgstappen.

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op