18 april 2013Antischeurpakken wel en orthesejassen niet belast met 6% btw

Een btw-ondernemer die zich bezighoudt met het ontwerpen, produceren en verkopen van kleding voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, produceert onder andere orthesejassen en antischeurpakken. Orthesejassen zijn bestemd voor mensen die gebruik maken van een op maat gemaakte orthesestoel en hebben geen achterzijde, waardoor ze gemakkelijk aan te trekken zijn. Antischeurpakken zijn pakken van uitzonderlijk sterke stof, die veelal worden gebruikt door mensen met een verstandelijke handicap om (onder andere) te voorkomen dat zij zich uitkleden of verminken. De ondernemer is van mening dat voor deze producten het verlaagde btw-tarief geldt en heeft daarom een teruggaafverzoek ingediend. De inspecteur is echter van mening dat het algemene btw-tarief van toepassing is. 

De ondernemer meent dat orthesejassen onder het 6%-tarief vallen omdat zij een accessoire zijn van de orthesestoel, waarvoor het 6%-tarief geldt. Subsidiair doet hij een beroep op het neutraliteitsbeginsel en op het gelijkheidsbeginsel, meer in het bijzonder de meerderheidsregel, omdat volgens hem een meerderheid van de concurrenten het 6%-tarief toepast. Rechtbank Arnhem oordeelt echter dat voor de orthesejassen het algemene tarief geldt, omdat zij weliswaar een belangrijk accessoire van de orthesestoel zijn, maar geen onderdeel daarvan uitmaken. Een beroep op het neutraliteitsbeginsel slaagt niet, omdat de jassen niet soortgelijk zijn aan hulpmiddelen zoals stoelen, krukken, bedden en wagentjes. Ook een beroep op het gelijkheidsbeginsel slaagt niet, omdat de Belastingdienst in casu de concurrenten van de ondernemer niet begunstigend behandelt, maar de concurrenten een onjuiste aangifte doen door het 6%-tarief toe te passen en dit nog niet door de Belastingdienst is ontdekt. 

Het 6%-tarief is naar het oordeel van de rechtbank wel van toepassing op de antischeurpakken, maar slechts voor de pakken die in hoofdzaak bedoeld zijn om incontinentiemateriaal op de plaats te houden. Antischeurpakken die vooral andere doelen dienen, zoals het voorkomen van zelfverminking, vallen onder het algemene btw-tarief.

Zie 5.2 voor meer informatie over de toepassing van het 6%-tarief.

Meer weten over wat we u kunnen bieden?

De btw-specialisten helpen u graag verder.

Bel ons op of vul ons contactformulier in.

neem contact op